Ana Sayfa
Sağlık Rehberi
(IVF) TÜP BEBEKTE EN ÇOK SORULAN SORULAR
30 Aralık 2022 Cuma

(IVF) TÜP BEBEKTE EN ÇOK SORULAN SORULAR


1) Tüp bebeğe kimler başvurabilir?
Tüp bebeğe hareketli sperm sayısı 5 milyondan az, en az iki başarısız aşılama deneyimi olan, rahim tüp filminde her iki tüpü de kapalı olan ve yumurta rezervi ileri derecede düşük ileri yaşlı anne adayları başvurabilir.

2) Tüp bebek uygulaması nasıl bir süreç ?
Tüp bebek, adetin 2. veya 2. Günü başlanarak ultrason sonrasında görülen yumurtaların yaklaşık 10 günlük bir iğne süreci ile büyütülerek anestezi altında toplanmasıdır. İğneler anne adayı tarafından göbek kenarına yapılır. Yumurta toplandığı gün sperm ile birleştirme işlemi yapılarak embriyo oluşturulur ve 5 gün yaşayan embriyo transfere hak kazanır.

3) Tüp bebek tedavi süreci ne kadar zaman alır?
Eğer transfer yumurta toplama sonrasında yapılırsa 17 günü geçmez fakat bazı koşullarda transfer yapmayıp embriyoları dondurma yoluna gidiyoruz. Bu hastalar genellikle rahim içi kalınlığı uygun olmayan hastalar, 15 den fazla yumurta toplanan veya toplanmadan önce hormonal dengesizliği bulunan hastalardır.

4) Tedavi şekli her hasta için aynı mıdır?
 Kesinlikle her hastada farklıdır. Burada yaş, kilo, yumurta sayısı ve önceki başarısız denemelerine göre yol çizilmelidir.

5) Gebelik oranı her hasta için aynı mıdır?
Yaş ve yumurta sayısına göre gebelik oranları değişmektedir. Canlı doğum oranı ortalama yüzde 40’dır.

6) Tüp bebek gebeliğinin normal gebelikten farkı var mıdır?
      Düşük oranları ve erken doğum oranları özellikle çoğul gebelerde daha fazla olmaktadır. Genetik anaomalili çocuk oranı çok küçük bir miktar artmaktadır.

7) Tüp bebek tedavisiyle doğan bebeklerin sağlığı ile ilgili sorunları var mıdır?
Çocukluk çağı kanserlerinden biri olan karaciğerler ilgili bir tümörün görülme sıklığında biraz artış olması dışında ek bir şey saptanmamıştır.

8) Tüp bebek tedavisinde hasta yaşı önemli bir etken midir?
    En önemli etkendir. Özellikle 37 yaşın üzerinde yumurta kalitesinde düşme meydana gelip başarı oranlarını düşürmektedir.

9) Kadına bağlı kısırlık sebepleri nelerdir?
Kadına bağlı kısırlık nedenleri, tüplerin rahim tüp filminde kapalı çıkması, adet düzensizliği ve yumurtlama bozukluğu, rahim içinde yer kaplayan oluşumlar ve yumurta kalitesinde düşmedir. 
10) Erkeklerde kısırlık nedeni olabilecek faktörler nelerdir?
 Erkekte yüksek kilo, alkol ve sigara özellikle sperm sayı ve kalitesini etkileyen faktörlerdir. Yine ileri derecede varikosel varlığı da sperm kalite ve sayısını bozabilir.

11) Başarı şansı deneme sayısına göre değişir mi?
Genellikle ilk 3 deneme çok önemlidir ve hastaların büyük çoğunluğu burada gebe kalır. Fakat 3 deneme sonrasında başarı şansları düşse de gebelik olabilir.

12) Tüp bebek tedavisinde başarıyı arttıran faktörler nelerdir?
Tüp bebek tedaviyi kesinlikle çiftin bireysel olarak yaşam tarzlarının düzenlenmesiyle başlamalıdır. Çeşitli mineral ve vitamin takviyeleri yumurta ve sperm kalitesini arttırabilir. Yine kadınların tiroid, şeker gibi hastalıklarının düzeltilmesi ve rahim tüp filminde rahim sağlığı etkileyen oluşumların oradan uzaklaştırılması da tüp bebek başarısını arttırır. Akraba evlilikleri, tekrarlayan düşükleri olanlarda ve ileri yaş annelerde genetik seçimli embriyo transferi yine başarıyı arttırmaktadır.

13) Tekrarlayan düşükler için önerilen tedavi yöntemleri var mıdır ?
 Tekrarlayan düşükleri olan hastalarda birçok neden göz önünde tutulmalı ve aileye bu iyi bir şekilde anlatılmalıdır. Sınıflarsak eğer, genetik nedenler pıhtılaşmaya bağlı nedenler, otoimmün dediğimiz vücudun çocuğu yabancı cisim gibi görmesi, enfeksiyona bağlı nedenler ve yer kaplayan veya rahim şekil bozukluklarını içeren mekanik nedenler olarak ele alınmalı ve bu şekilde tedavi yapılmalıdır.

14) Tekrarlayan başarısız IVF denemelerinin nedenleri nelerdir ?
Burada en sık neden genetiği bozuk embriyolardır. Bunun dışında enerjisi zayıf embriyolar ve rahime bağlı nedenler ki burada enfeksiyon ve rahim içindeki bazı katil hücreler dediğimiz hücrelerin fazla miktarda olması ve fonksiyon göstermesi başlıca nedenlerdir.

15) Tüp bebek işlemi için kanuni zorunluluklar var mıdır ?
Evli olma şartı Türkiye’de olmazsa olmazdır fakat evlilik süresinin bir önemi yoktur.

16) Tüp bebekte kullanılan ilaçların ilerleyen zamanda kansere yol açma riski var mıdır ?
Burada en çok meme ve yumurtalık kanseri üzerinde durulmuştur ve yapılan çalışmalarda her iki kanser riskinde de bir artış saptanmamıştır.

17) Yumurta toplama işlemi ağrılı mıdır ?
Yumurta toplama işlemi evlilerde doğum yolundan, bekar hastalarda ise karından yapılabilmektedir ve işlemler sırasında hasta anestezi aldığından bir şey hissetmemektedir. 2 saat hastanede kaldıktan sonra taburcu edilmektedir ve gerekirse ağrı kesici yapılmaktadır.

18) Yumurta toplanması erken menopoza sebep olur mu?
       Hayır olmaz çünkü toplanan yumurtalar zaten normalde o ay seçilmeyip yok olacak yumurtaları içermektedir. 

19) Sperm seçiminde belli kriterler var mıdır ?
Sperm seçiminde dış görünüş hareketten daha önemlidir. Dış görünüşü iyi olan spermler IMSI yöntemiyle yaklaşık 6000 kere daha fazla büyütülerek daha net görüntülerle en iyi sperm seçilebilmekte ve başarı oranları arttırılmaktadır.

20) Kimlere genetik tanı uygulaması yapılmalıdır?
Daha önceden genetik nedenli bebek kaybı olanlar, akraba evlilikleri, tekrarlayan düşükler ve 37 yaş üstü annelerin embriyolarına genetik seçim yapılabilir.

21) Tüp bebek tedavisinde embriyo dondurmak sağlıklı mıdır?
      Tüp bebek tedavisinde embriyo dondurmanın embriyolara hiçbir zararı yoktur.

22) Tüp bebek tedavisinde kaç embriyo transfer edilir?
Tüp bebek tedavisinde 35 yaşın altındaki hastalara 1, 35 yaşın üstündeki hastalara ise 2 embriyo transfer edilmelidir. 

23) 5.gün embriyosu ile 3.gün embriyosu arasındaki farklar nelerdir ?
      5. gün embriyosu laboratuvar koşullarında 5 gün, 3. Gün embriyosu ise laboratuvar koşullarında 3 gün yaşamış embriyo demektir. 5. Gün embriyosu 3. Gün embriyosuna göre daha fazla gebelik oranlarıyla ilişkilidir. Çünkü 3. Gün embriyosunun bazen 5. Güne varma yeteneği kısıtlı olabilir.

24) Dondurulmuş embriyolarda zaman geçince embriyolar zarar görür mü ?

Hayır görmez, 20 yıl sonra bile kullanılıp gebe kalınan embriyolar mevcut.

25) Embriyo transferinden sonra ne kadar süre dinlenmeli,günlük hayata dönüş yapılmalı ?

Embriyo transferinden sonra ilk günde bile hasta kendi işlerini dikkatli bir şekilde yerine getirebilir. Günlerce yapılan yatak istirahatinin gebelik oranlarına bir etkisi yoktur.

Prof. Dr. Volkan TURAN
Editor
Umut Tapar

umuttapar@bhtclinic.com.tr

0850 811 3400
30 Aralık 2022 Cuma
Sağlık Rehberi