Sağlık Köşesi

Ana Sayfa
Sağlık Köşesi
Sağlık Rehberi
29 Nisan 2024 Pazartesi

“Yetişkinlerde 50 yaşına kadar HPV virüsüne maruz kalma oranı yüzde 80”

Human Papilloma Virüsün ‘HPV’ olarak kısaltılan bir DNA virüsü olduğunu belirten Op. Dr. Neslihan Bahat, “Bu virüsün dokuda varlığı ile oluşan HPV enfeksiyonları ise en sıklıkla cinsel yolla bulaşmaktadır. Kadınlarda genital siğil ve bazı genital kanserlere yol açabilir. Ayrıca yetişkinlerde 50 yaşına kadar HPV virüsüne maruz kalma oranı yüzde 80’dir” dedi.
8 Kasım 2022 Salı

Meme Kanserinin Nedenleri?

Genetik faktörler meme kanserinin gelişiminde önemli olduğu düşünülmektedir. Tüm meme kanserleri içinde genetik geçişle ilişkilendirilen vaka sayısı tüm vakaların %5-15’ini oluşturmaktadır.
8 Kasım 2022 Salı

40 Yaşın Üzerinde Tarama Amaçlı Mamografi Neden Çekilmelidir?

Günümüzde meme kanseri kadınlarda kansere bağlı ölümler arasında akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer almasından dolayı bu kanserin önlenmesine ve erken tanısına yönelik farkındalık gittikçe artmaktadır.
27 Ekim 2022 Perşembe

Aşırı Terleme

Terleme vücudun genelinde veya sadece belli bir bölgede (lokal) görülebilir. Lokal terleme el, yüz, koltuk altı ve ayaklarda kendini sık gösterir. Lokal terleme problemi genellikle 21-25 yaş arası kişilerde sıktır.
27 Ekim 2022 Perşembe

Hasta Hakları ve Sorumlulukları

Hasta hakları; hasta ile sağlık çalışanları arasında bireysel ve toplumsal düzeyde ortaya çıkan sorunların çözümü, sağlık çalışanlarının hastaya ve hastanın sağlık çalışanlarına karşı görev ve sorumlulukları bilmesi, daha iyi sağlık ortamı için hasta ve sağlık çalışanlarının birlikte sahip çıkması gereken haklardır.
28 Mart 2022 Pazartesi

Diyabet ve Beslenme

Diyabet pankreastan salgılanarak kan şekerinin kullanımını düzenleyen insülin hormonu salgısının tamamen veya kısmen yetersizliği yada eksikliği sonucunda meydana gelen hiperglisemi ile karakterize karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasının bozulduğu bir hastalıktır. Yanlış besleme, hareketsiz yaşam, fazla kilolar gibi birçok sebebe bağlı olarak diyabet prevelansı günbegün artmaktadır. 1921 yılından itibaren diyabet tedavisinde Frederick Banting ve Charles Best’in bulduğu insülin kullanılmaya başlanmıştır. Bu sebeple diyabet hastalarına ışık tutan Frederick Banting’in doğum günü olan 14 Kasım, Dünya Diyabet Günü olarak kabul edilmiştir.
28 Mart 2022 Pazartesi

Böbrek Hastalıkları Teşhis ve Tedavileri

Böbrek hastalıkları hakkında bilinmesi gerekenleri, böbrek hastalıklarının belirtileri ve tedavileri ile ilgili bilgileri sizler için bu yazımızda inceledik. Vücudumuzdaki en önemli organlar arasında olan böbrekler, kandaki atıkların ve fazla sıvıların vücuttan atılmasında görev alırlar. Bunun yanı sıra kan basıncının düzenlenmesi, yeni kırmızı kan hücrelerinin oluşması ve kemiklerin sağlıklı olmasında da yardımcı olan organlardır. Böbreklerimizin sağlıklı olması hayati önem taşır. Herhangi bir şikayette geç kalınmadan sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Böbrek hastalıkları tanı ve tedavisi ile üroloji bölümü ilgilenmektedir.