HMPV (İnsan Metapnömovirüsü) Nedir? Belirtileri ve Bulaşma Yolları
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan İnsan Metapnömovirüsü (HMPV), genellikle soğuk algınlığına benzer belirtilerle ortaya çıkar ve insanların büyük bir kısmı beş yaşına gelmeden bu enfeksiyonu geçirir. Dr. Öğr. Üyesi Cengiz UZUN, ilk kez enfekte olan bireylerde hastalık daha ciddi seyredebilirken geçirilen enfeksiyon sonrasında bağışıklık gelişir ve tekrarlayan enfeksiyonlar daha hafif atlatılır, diye vurguladı.
BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz UZUN, “HMPV, özellikle 6-12 aylık bebeklerde, 65 yaş üstü kişilerde, akciğer hastalığı olan bireylerde ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha ağır hastalıklara yol açabilir. Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarının yaklaşık yüzde 10-12’sinin sebebi HMPV’dir. Çoğu vaka hafif seyretmesine rağmen, çocukların yüzde 5-16’sında zatürre gibi ciddi komplikasyonlar görülebildiğinin altını çizdi.
Doğrudan temas veya virüs bulaşmış yüzeylere dokunma yoluyla yayılmakta
Hastalığın belirtilerini sıralayan Dr. Uzun, “Öksürük, ateş, burun akıntısı veya tıkanıklığı, boğaz ağrısı, nefes darlığı ve vücutta döküntü yer alır ve HMPV, doğrudan temas veya virüs bulaşmış yüzeylere dokunma yoluyla yayılır. Öksürme, hapşırma, el sıkışma, sarılma ve günlük hayatta kullanılan telefon, kapı kolu gibi yüzeyler bulaşma yolları arasında sayılabilir” dedi.
Antibiyotiklerin bu hastalıkta yeri yoktur ve etkili değildir
Hastalığın tedavisinden bahseden Dr. Uzun, “Spesifik bir antiviral ilaç bulunmamakla belirtilere yönelik tedavi uygulanır. Ateş düşürücüler veya öksürük kesiciler bu süreçte kullanılabilir. Ancak HMPV bir virüs olduğu için antibiyotiklerin bu hastalıkta yeri yoktur ve etkili değildir” şeklinde konuştu.
Enfeksiyondan korunmak için hijyen kurallarına dikkat edilmesi
Dr. Uzun son olarak şunları söyledi:
“Enfeksiyondan korunmak için hijyen kurallarına dikkat edilmesi önemlidir. Ellerin düzenli olarak sabun ve suyla yıkanması veya alkol bazlı dezenfektanlarla temizlenmesi gerekir. Öksürük veya hapşırık sırasında ağız ve burun bir mendil ile ya da dirsek içiyle kapatılmalıdır. Ayrıca, temiz olmayan ellerle yüz, burun ve gözlere dokunulmaktan kaçınılmalıdır.”