Ana Sayfa
Sağlık Rehberi
Böbrek Hastalıkları Teşhis ve Tedavileri
28 Mart 2022 Pazartesi

Böbrek Hastalıkları Teşhis ve Tedavileri

Böbrek hastalıkları hakkında bilinmesi gerekenleri, böbrek hastalıklarının belirtileri ve tedavileri ile ilgili bilgileri sizler için bu yazımızda inceledik. Vücudumuzdaki en önemli organlar arasında olan böbrekler, kandaki atıkların ve fazla sıvıların vücuttan atılmasında görev alırlar. Bunun yanı sıra kan basıncının düzenlenmesi, yeni kırmızı kan hücrelerinin oluşması ve kemiklerin sağlıklı olmasında da yardımcı olan organlardır.

Böbreklerimizin sağlıklı olması hayati önem taşır. Herhangi bir şikayette geç kalınmadan sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Böbrek hastalıkları tanı ve tedavisi ile üroloji bölümü ilgilenmektedir.

Böbrek Hastalıkları Nelerdir?

Böbrek Taşı

Böbrek kanalları içerisinde normal şartlarda idrarla atılması gereken minerallerin birikerek taş halini almasıdır. Ülkemiz ve içinde bulunduğumuz coğrafya, dünya genelinde üriner sistem taş hastalığının en sık görüldüğü bölgeler arasındadır. Taşlar, semptom verdiği ya da böbrekte hasara neden olduğu zaman çeşitli yollarla tedavi edilmelidir. Günümüzde en sık uygulanan tedavi yöntemleri taşların dışarıdan ses dalgaları ile kırılması ya da ameliyathanede ya idrar kanalından (üreteroskopi) ya da sırttan doğrudan küçük bir delik aracılığı ile böbreğe girilip (perkütan cerrahi) taşların lazerle kırılarak dışarı alınması olarak sıralanabilir. Günümüzde artık çok nadir durumlarda böbrek ve üreter taşları laparoskopik ya da açık cerrahi ile tedavi edilmektedir.

Böbrek Kistleri

Böbrekte içi sıvı dolu keseciklerin olmasıdır. Yaşla sıklık ve boyutları artabilir. Tek olarak gözlenen kistler nadiren kansere dönüşebilir. Ancak çok büyüdükleri zaman ağrı ve böbreğe baskıya neden olabilirler. Bu nedenle düzenli olarak takip edilmeleri uygundur. Semptomatik kistler günümüzde laparoskopik olarak tedavi edilmektedir.

Böbrek Kanserleri

Böbrekte bulunan kötü huylu tümörlerdir. Zamanında ve uygun bir şekilde tedavi edilmesi hayat kurtarıcıdır. Sigara içilmesi en önemli değiştirilebilir risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Küçük olan tümörlerde sadece kitlenin çıkartılması yeterliyken büyük tümörlerde tüm böbreğin alınması gerekebilmektedir.

Akut Piyelonefrit

Mikrobik iltihabi hastalıktır. Enfeksiyon alt idrar yollarından böbreğe taşınabileceği gibi kan ile doğrudan böbreğe de ulaşabilir. Çoğu zaman hastanın hastaneye yatarak damardan antibiyotik ile tedavi edilmesini  gerektirir. Eğer böbreğin idrar çıkışını engelleyen bir problem varsa (taş, kitle, prostat, vb) tedaviden yanıt alınabilmesi için bu tıkanıklığın da açılması gerekmektedir.

Amiloidoz

Amiloidoz dokularda ‘amiloid (nişasta benzeri anlamına gelmektedir)’ adı verilen bir proteinin hücrelerin etrafında birikmesi ve sonuçta biriktiği organda fonksiyon kaybına neden olduğu bir hastalıktır. Bu birikim genellikle başka hastalıkların sonucunda gerçekleşmektedir.

Böbrek Atardamarında Daralma

Böbreği besleyen atardamarda daralma ve tıkanma olması durumudur. Eğer ani gelişir ve böbrek damarının büyük bölümünü etkilerse hastada hipertansiyon ve etkilenen taraf böbrekte fonksiyon kaybına neden olabilir. Günümüzde zamanında tanı konulan hastalar girişimsel radyolojik ya da cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.

Üroloji
28 Mart 2022 Pazartesi
Sağlık Rehberi