Tıbbi Birimler

Ana Sayfa
Obezite Cerrahisi
Obezite Cerrahisi

Obezite Nedir?

Çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan obezite, vücutta aşırı yağ dokusunun birikmesi ile oluşan bir hastalıktır.Genel görüş olarak kozmetik problem gibi algılansa
da aslında ciddi bir sağlık sorunudur. Kalp hastalıkları diyabet, cinsel fonksiyon bozuklukları, kas iskelet sistemi hastalıkları ve uyku apnesi gibi önemli hastalıklara
neden olmaktadır. 18-65 yaş arası olanlar ameliyat olabilirler.


Tüp Mide Ameliyatı Kilo Sorunu Olan Herkese Uygulanabilir Mi?

Tüp mide ameliyatı olanlar aşağıdaki şartları taşımak zorunda:

·         Vücut kitle indeksi 40 kg/m²’nin üzerinde (morbid obez yani ileri derecede obez) olanlar.

·         VKİ’si 35-40 arası olup aşırı şişmanlığa bağlı tip 2 şeker hastalığı, hipertansiyon, uyku apnesi gibi sorunları olanlar da morbid obez olarak kabul ediliyor ve mide küçültme ameliyatı olmaları gerekebiliyor.

Ayrıca obeziteye bağlı “yeni” tip 2 şeker ve metabolizma bozukluğu olan ve VKİ’si 30 – 35 arasındaki hastalarda da obezite doktorunun kararı ile ameliyat yapılabiliyor.
Obezite ameliyatları estetik amaçla yani kişinin daha zayıf görünmesi için yapılmıyor.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Ağrı Oluyor Mu?

Tüp mide ameliyatı cerrahisi günümüzde laparoskopik, yani karnı delerek çok küçük kesilerle yapılmaktadır. Bu kesiler milimetriktir.

Kapalı ameliyat adı verilen bu yöntem, ‘da Vinci robotu’ yani robotik cerrahi ile de yapılabilmektedir. Robotik cerrahide robotun kollarını kontrol eden doktor ve ona eşlik eden uzmanlar ameliyatı gerçekleştirir.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrasında Normale Dönüş Süreci Nedir?

Laparoskopik ameliyatlarda karın kasları ve zarları kesilmediği için ameliyat sonrası çok ciddi bir ağrı olmamaktadır. Ameliyat sonrası hastaya ağrı kesiciler verilir.

Tüp mide olanlar, ameliyat oldukları günün akşamı yürümeye başlar ve genellikle 2. gün ciddi ağrıları olmaz. Hastada ilk gün gerginlik, basınç hissi olabilir, bu da ağrı kesicilerle giderilmektedir.

Nedenleri;

-Yanlış beslenme alışkanlıkları,
-Genetik bozukluklar,
-Hareketsiz yaşam,
-Aşırı gıda tüketimi 
-Hormonal etkenler.

 

Kimler Obezite Adayıdır?

Vücut kitle indeksi (VKİ) 35 ve üzerinde tansiyon, şeker, kolesterol yüksekliği, uyku apnesi gibi ek hastalığı olanlara ya da VKİ 40 ve üzerinde hiç bir hastalığı olmayan
şişman hastalarımıza da obezite ile ilgili cerrahiyi önermekteyiz.

Ne Tür Ameliyatlar olunur?

Tüp Mide
Mide Balonu
Robotik Cerrahi
Gastrik Bypass

Vücut Kitle İndeksi Kategorileri Nelerdir?

18.5-25= Normal kilolu
25-30= Aşırı kilolu
30-35= Obez (klas 1)
35-40 = Obez (klas 2)
40-50= Morbid obez
50.= Süper obez