Ana Sayfa
Sağlık Rehberi
Meme Kanseri Cerrahisi
28 Mart 2022 Pazartesi

Meme Kanseri Cerrahisi

Meme kanseri cerrahisi ile ilgili yanlış bilinenleri, mastektomi ve meme koruyucu cerrahi ile ilgili bilinmesi gerekenleri Genel Cerrahi bölümüz hekimlerinden Doç. Dr. Hüseyin KADIOĞLU sizler için anlattı.

Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır. 20 yaş üzeri her kadının elle muayene, 40 yaş üzeri her kadının ise yılda 1 kere mamografi çektirmesi erken teşhis için hayati önem taşır.

Meme Kanseri Cerrahisi ile İlgili Yanlış Bilinenler

Geçmişte Meme Kanserinin tek ameliyat şekli memeyi ve birlikte koltuk altındaki lenf bezlerinin tamamını almaktı. Ancak günümüzde meme kanseri hastalarının %80- 85’inde memenin tamamının alınması gerekmemektedir. Meme kozmetiği ameliyatta kanserli doku çıkarıldıktan sonra kötü olmuyor ise yani geriye kalan memenin kozmetik sonuçları kabul edilebilir sınırlarda ise memenin tamamının alınması gerekmez. Maalesef halen Türkiye’de birçok hasta memesinin alınmasını istediği ya da cerrahı hastayı bu yönde yönlendirdiği için memenin tamamının alınması işlemi yani mastektomi sık yapılmaktadır.

Yanlış 1: Meme kanserinin tek ameliyat şekli memenin tamamının alınmasıdır.

Konuyla ilgili en önemli yanlış bilgi ‘memenin tamamının alınmasının hastayı tamamen tedavi edeceği bilgisidir’. Oysa yapılan onlarca hatta yüzlerce bilimsel makale doğru tekniklerle yapılan meme koruyucu cerrahinin mastektomiden hayat süresi açısından farklı olmadığıdır. Yani mastektomi yapılan hastalar daha uzun yaşar bilgisi tamamen yanlıştır. Doğru teknikler kullanılarak yapılan ve sonrasında da doğru yönetilen meme koruyucu ameliyatlar da mastektomi ile aynı tedavi gücüne sahiptirler.

Yanlış 2: Mememin tamamı alınırsa hastalıktan tamamen kurtulur ve daha uzun yaşarım.

Bir diğer yanlış bilgi ise meme koruyucu cerrahinin kemoterapi ile ilgisidir. Birçok hastam memesinin alınması durumunda kemoterapi almayacağını düşünmektedir. Oysaki kemoterapi kararını verirken baktığımız kanserli dokunun özellikleridir. Kanserli dokunun büyüklüğü, hormon tedavilerine hassas olup olmaması, kanser hücresinin ikiye bölünme sıklığı, kanserli dokunun Herceptine © dediğimiz ilaca hassasiyetini gösteren belirteçler ve koltuk altındaki lenf bezlerinde kanserli hücrenin olup olmaması gibi değerlerdir. Bu kararı verebilmemiz için kanserli dokuyu memeden çıkartmamız ve patoloji ekibinin laboratuvarında bu dokuyu 5-7 gün incelemesi gerekmektedir.

Yanlış 3: Mememin tamamı alındığı için kemoterapi görmeme gerek yok.

Yeni tanı alan hastalarımın çoğu ‘mememin tamamını alın kurtulayım’ ifadesini kullanmaktadırlar. Hastalığın yarattığı travma ile erken aşamada söylenen bu cümleye bizim cerrah olarak vermemiz gereken tepki insanlara bilimsel gerçekleri anlatmaktır. Zira erken dönemdeki travmanın atlatılması sonrasında (sıklıkla 6 ay 1 yıl sonra) meme koruyucu cerrahi önerdiğim ve meme koruyucu ameliyatı kabul etmeyen ve mastektomi yaptığım tüm hastaların tepkisi ‘keşke sizi dinleseydik!’ şeklinde olmuştur.

Her ne kadar mastektomi sonrasında tekrar meme yapılması mümkün olsa da hastaların kendi organları ile yaşama şansı ellerinden alınmamalıdır!

Meme kanseri ile ilgili detaylı bilgi için ayrıca bkz.

https://bhtclinic.com.tr/saglik-rehberi/genel-cerrahi/meme-kanseri/

Doç. Dr. Hüseyin KADIOĞLU
Editor
Umut Tapar

umuttapar@bhtclinic.com.tr

0850 811 3400
28 Mart 2022 Pazartesi
Sağlık Rehberi