Meme Kanseri
Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen ve başarı oranı yüksek olan bir hastalıktır.
Genel Cerrahi hekimlerimizden Doç. Dr. Hüseyin KADIOĞLU meme kanseri ile ilgili farkındalığı arttırmak ve sizleri bilgilendirmek için sorularımızı cevaplandırdı:
Meme Kanseri nedir ve nasıl oluşur?
Meme içerisindeki dokulardan bir bölümünün kontrolsüz ve sağlıksız çoğalmasıdır. Bu kontrolsüz çoğalma memenin kanallarında olduğu zaman “duktal” kanserler memenin salgı dokusunda olduğu zaman “lobuler” kanser olarak adlandırılmaktadır.
Meme kanseri belirtileri nelerdir?
Meme kanserinin en sık belirtisi; memede ele gelen kitle yada kitlelerdir. Bunun dışında klasik olarak bilinen kanlı meme başı akıntısı ve meme cildinde portakal görüntüsü daha az sıklıkta görülen bulgulardır. Nadiren koltuk altında beliren bir kitle de meme kanserinin bulgusu olabilir.
Meme kanseri kalıtsal mıdır?
Meme kanserinde genetik önemlidir. Özellikle 1. Derece akrabalarda 40 yaşından küçük kişilerde daha önce bu kanserin görülmüş olduğu ailelerde kontroller oldukça önemlidir. Ancak genetik meme kanserinde önemi olan tek etken değildir. Meme kanserli hastaların sadece %10’unda genetik etkenlerin rol oynadığı düşünülmektedir.
Meme Kanserinde risk faktörleri nelerdir?
En büyük risk faktörü kadın olmaktır. Zira günümüzde her 8 kadından 1’inde meme kanserinin ortaya çıkacağı düşünülmektedir. Bunun dışında daha önce karşı memesinde kanser olması, ailede bu kanser türünün daha önce görülmüş olması, BRCA 1 ve BRCA 2 genlerinde mutasyon olması, sigara, obezite, daha önce radyasyon tedavisi görmüş olmak, ilk adetin erken yaşta olması, genç yaşta menapoz gibi birçok durum riski arttıran faktörlerdendir.
Meme Kanseri hangi yaş aralığında daha sık görülür?
Meme kanserinin en sık görüldüğü yaş aralığı 50-70 yaş aralığıdır. Ancak bilimsel yayınlar Türkiye’deki oranların dünyadaki diğer ülkelerden daha sık olduğu yönündedir.
Meme Kanserinden korunmak için neler yapılmalı?
Genel olarak, kanserden korunma yöntemleri dışında maalesef meme kanserine özel bir korunma yöntemi yoktur. Genel olarak tüm kanserlerden korunmak için geçerli olan korunma yöntemleri; spor yapmak, obeziteden kaçınmak, sigara içmemek ve beslenme düzenini sağlıklı bir hale getirmek tabi ki meme kanseri için de geçerlidir.
Meme Kanseri özel yaşamı nasıl etkiler?
Bu soru belki de cevaplanması gereken en önemli sorudur. Tüm meme kanserli hastalar göz önüne alındığında 5 yıllık sağ kalım %80 ve üzerindedir. Dolayısı ile tedavi sonrası hayat kalitesinin değerlendirilmesi meme kanserli hastalarda özel bir önem kazanmaktadır. Cinsel yaşamla ilgili meme kanserli hastalarda bir yasak olmadığı özellikle bilinmeli ve gebeliğin hekim hasta koordinasyonunda izin verilebilen bir durum olduğu unutulmamalıdır. Detaylı bilgi tabular düşünülmeden hekim hasta ilişkisi ile mutlaka sağlanmalıdır.
Meme Kanseri tedavisi nasıl olur?
Meme kanserinin tedavi süreçlerinde kullandığımız birden fazla alternatifmiz vardır. Bunlardan bir tanesi cerrahi (memenin korunduğu ya da alındığı ameliyatlar), bir tanesi antineoplastik denilen kanser hücrelerinin çoğalmasına karşı olan ilaç tedavisi (kemoterapi), bir diğeri ışın tedavisi (Radyoterapi) ve hormonoterapilerdir. Hangi tedavi ile sürece başlanacağı ve hangilerinin birlikte ya da sırasıyla kullanılacağı hastanın yaşı, menapoz durumu, tümörün özellikleri, hormon reseptörlerinin değerlendirilmesi sonrasında belirlenir. Yine tedaviler için karar sürecinde kullandığımız diğer yöntemler de; mamografi, meme ultrasonu, meme MR’ı ve PET CT gibi görüntüleme araçlarıdır. Hangi hastaya hangi tedavinin ve nasıl uygulanacağı ciddi tecrübe ve bilgi birikimi gerektiren bir karar mekanizmasıdır.
Meme Kanserinde ameliyat şart mıdır?
Tedavide eğer karaciğer, akciğer ve beyin gibi organlara metastaz (tümör yayılımı) yok ise meme kanserinde ameliyatsız tedavi şekli yoktur.
Meme Kanseri tedavisinde nasıl beslenilmesi gerekir?
Günümüzde konu ile ilgili çok sayıda spekülasyon yapılıyor olsa da bu hastalık için belirlenmiş özel bir beslenme şekli yoktur. Önemli olan sağlıklı ve dengeli beslenerek egzersiz yapmaktır. Meme kanseri özelinde bir diyet programı yoktur.
Meme kanserinde cerrahi yöntemlerle ilgili yanlış bilinenler ve mastektomi hakkında bilgi için ayrıca bkz.
https://bhtclinic.com.tr/saglik-rehberi/genel-cerrahi/meme-kanseri-cerrahisi/