
Kış Aylarında Varis Riski Artıyor! Nasıl Korunuruz?
Kış Ayları Varisi Tetikliyor, Peki korunmak için neler yapabilirsiniz?
Varis, deri altındaki toplardamarların mavi renkte, genişleyerek kıvrıldığı bir durumdur. İlk başlarda damarların genişlemesiyle birlikte şişlikler gözlemlense de, zamanla varis belirtilerinin artışıyla büyük damar grupları oluşabilir ve hatta damarlar patlayabilir. Başlangıç aşamasında genellikle sadece estetik bir rahatsızlık yaratan varis, ilerledikçe ağrılara da sebep olabilir. Eğer toplardamar yetmezliği gelişirse, bacaklarda şişlik oluşur. Varisli damarlar üzerinde pıhtı birikirse (tromboflebit), bacaklarda ağrı, şişlik ve kızarıklık görülebilir.
Varis Neden Olur?
Varisin gelişmesinde birçok faktör etkili olabilir. Gebelik, obezite, uzun süre ayakta durmak, bazı meslekler, kadın olma durumu, doğum kontrol hapları ve hormon tedavileri, dar kıyafetler giymek, kabızlık, yaşlanma ve genetik yatkınlık, varis oluşumunu tetikleyebilir.
Varis, toplardamar kapakçıklarının yetersiz çalışması sonucu ortaya çıkar. Kan, sürekli geri kaçarak damar içinde birikir. Bu durum, damar içinde basınç artışına ve şişkinliğe neden olur. Zamanla damarlar genişler ve kıvrımlar oluşur. Varis, toplardamarların herhangi bir seviyesinde görülebilir. Kasık bölgesinde veya bacaklarda daha aşağı seviyelerde toplardamar yetmezliği meydana gelebilir. Bazen varisin nedeni, bir toplardamarın pıhtı ile tıkanması olabilir. Tıkalı damarın gerisinde kan birikir ve damar genişler.
Varisin Belirtileri Nelerdir?
Varisin yol açtığı başlıca belirtiler şunlardır:
Bacaklarda mavi ve mor renkte şişlikler
Ağrı
Bacaklarda zorlanma veya ağırlık hissi
Bacaklarda şişkinlik
Bacaklarda karıncalanma
Kaşıntı
Varisin Çeşitleri Var mıdır?
Varisler üç ana gruba ayrılır: kılcal damar varisleri, retiküler varisler ve büyük toplardamar varisleri. Kılcal damar varisleri, telenjiektazi adıyla bilinir. Bu tür varisler, genellikle kılcal damarların yırtılması sonucu meydana gelir ve görüntü olarak örümcek ağına benzerler. Genç kadınlarda, özellikle gebelik döneminde veya hormon tedavisi görenlerde sıkça görülürler.
Retiküler varisler ise daha çok diz arkası ve ayak bileği çevresinde görülür. Bu varisler, ciltten hafifçe kabarık ve mavi renkte olup, genellikle daha küçük ve daha derindedir.
Büyük toplardamar varisleri, bacaklardaki safen ven adı verilen büyük damarların yetmezliği sonucu gelişir. Bu varisler ciltten oldukça belirgin şekilde kabarır ve yeşilimsi bir renk alır. Varisin tüm belirtilerini içerirler.
Varisler Sorun Oluşturur mu?,
Başlangıçta yalnızca estetik açıdan rahatsızlık veren varisler, zamanla bacaklarda yoğun ağrı, toplardamarda enfeksiyon, varisin yırtılarak kanama meydana gelmesi ve varis içinde pıhtı birikerek bu pıhtının akciğerlere ulaşarak pulmoner emboliye neden olması gibi ciddi problemlere yol açabilir.
Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?
Varisli damarın cerrahi olarak çıkarılması, en eski tedavi yöntemidir. Ancak bu yöntem hem zahmetli hem de iyileşme süreci uzun olabilmektedir. Bir diğer tedavi seçeneği ise damar içine köpük enjekte edilerek varisin tedavi edilmesidir; buna damar skleroterapisi denir. Ancak bu yöntemde varisin yeniden oluşma ihtimali yüksektir.
Lazer tedavisinde ise damar içine bir kateter yerleştirilir ve lazer ışığı gönderilerek damar yakılır. Radyofrekans tedavisinde ise benzer şekilde bir kateterle damar içine radyo dalgaları iletilir. Bu işlem sırasında ısı oluşur ve damar tahrip edilir. Bu tedavi yöntemlerinde sadece lokal anestezi kullanılır ve hastalar, günübirlik tedavi ile hastaneden çıkabilirler.
Varis Gelişimi Nasıl Engellenir?
Düzenli egzersiz yapmak (koşu, yürüyüş, bisiklet, yüzme gibi aktiviteler)
Uzun süre ayakta durmaktan ya da oturmaktan kaçınmak
Fazla kilolardan kurtulmak
Bacak bacak üstüne atarak uzun süre oturmamak
Dar ve sıkı giysilerden kaçınmak
Topuklu ayakkabılar yerine rahat ve destekleyici ayakkabılar tercih etmek
Kabızlığı önlemek için yüksek lifli gıdalar tüketmek
Uzun süre ayakta kaldıktan sonra bacakları yukarı kaldırarak dinlenmek
Kaplıcalar, sıcak ortam nedeniyle varis oluşumunu hızlandırabilir ve mevcut şikayetleri artırabilir
Ayakta çalışmayı gerektiren mesleklerde veya varis için genetik yatkınlığı olanlar varis çorabı kullanabilirler
Direkt olarak varisli damarlar yerine bacağın diğer bölgelerine masaj yapmak daha faydalı olabilir
Uzun süre oturulması gereken yolculuklarda ara ara kalkıp dolaşmak tavsiye edilir