İyi Huylu Prostat Büyümesinde HoLEP Yöntemi
- Holmium lazer ile prostat enükleasyonu (HoLEP) nedir?
- Holmium lazer ile prostat enükleasyonu (HoLEP) nedir?
HoLEP, idrar kanalında iyi huylu prostat büyümesine (BPH) bağlı olarak gelişen tıkanıklığı açmak için yapılan ve özel bir lazer türü kullanılarak gerçekleştirilen ameliyata verilen isimdir. BPH’da, prostat bezi kanser olmaksızın büyür ve idrar kanalını tıkar. Bunun sonucunda da sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma ya da hiç idrar yapamama, geride idrar kalması gibi şikayetler ortaya çıkar.
HoLEP kimlere yapılır?
BPH, özellikle 60 yaş üstü erkeklerin büyük bölümünü etkileyen bir sorundur ve idrar yapma ile ilgili şikayetlerin büyük bir bölümünden tek başına sorumludur. Hastalığı ve dolayısıyla şikayetlerin şiddeti yaş ilerledikçe artar. Her ne kadar hastaların oldukça büyük bölümünde şikayetler ameliyata gerek kalmaksızın, ilaçlar yardımıyla kontrol altına alınabilse de özellikle geride fazla miktarda idrar kalan hastalarda, idrar yollarında enfksiyon gelişen hastalarda, idrar torbasında taş oluşan hastalarda ya da idrarda kanama başlayan hastalarda cerrahi tedaviler kaçınılmaz olmaktadır.
Ameliyat olmasına karar verilen hastalarda HoLEP iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır.
HoLEP ne avantajlar sunmaktadır?
Öncelikle HoLEP idrar kanalından girilerek yapıldığı için vücudunuzda herhangi bir kesik oluşmaz. Bu da iyileşme sürecinizi hızlandırmaktadır. Ayrıca çok büyük hacimli prostatlarda da uygulanabiliyor olması diğer kapalı yöntemlere bir üstünlük olarak karşımıza çıkmaktadır. Etkin kanama kontrolü sağladığı için ameliyat esnasında ya da sonrasında kan nakli ihtiyacını azaltır. Tek seferde en fazla doku çıkartılmasını sağlayan kapalı yöntem olması nedeniyle tekrar tedavi ihtiyacı daha düşüktür. Ayrıca alınan dokular buharlaştırılmak yerine dışarı çıkartıldığı için patolojik incelemeye izin vermektedir.
Özetle HoLEP diğer tekniklerle kıyaslandığında;
- Daha kısa hastanede kalış süresi
- Daha çabuk ameliyat sonrası toparlanma
- Daha az kanama
- Daha düşük yeniden tedavi ihtiyacı imkanı sunmaktadır.
HoLEP ameliyatı nasıl yapılır?
HoLEP bir ameliyattır ve ameliyathanede gerçekleştirilir. Ağrı olmaması için işlem tamamen uyutulduğunuz genel anestezi ya da belden aşağısının uyuşturulduğu spinal anestezi ile yapılır.
Enfeksiyon riskini azaltmak için ameliyat öncesi eğer varsa idrar yolları enfeksiyonu tedavi edilir ve işlem esnasında olası enfeksiyonları önlemek için antibiyotik yapılır.
İşlemin gerçekleştirilebilmesi için bacaklarınızın açılabiliyor olması gerekmektedir. O nedenle kalça problemi nedeniyle uygun pozisyon verilemeyen hastalarda alternatif yöntemler denenmelidir.
Yapılan ameliyatı ekrana yansıtabilen özel bir alet ile idrar kanalından girilir ve lazer yardımıyla büyümüş prostat dokusu etrafını saran kabuk kısmından ayrılır. Ayrılan büyük parça idrar torbasının içine doğru itilir ve ayırma işlemi tamamlandıktan sonra idrar torbası içerisinde daha küçük parçalara bölünür. Parçalama basamağı tamamlanınca küçük parçalar yine idrar kanalından dışarı alınır. İşlem sonunda idrar sondası takılarak ameliyat sonlandırılır.
Sondaya gelen idrarın rengine göre sıklıkla ertesi gün sonda alınır. Eğer idrar kanalında prostat dışında başka bir darlık saptandıysa sondanın daha uzun tutulması gerekebilmektedir.
Kendi kendinize 1-2 defa idrar yaptıktan sonra artık taburcu olmaya hazırsınız. İlk birkaç gün idrarda yanma, hafif kanama ve normalden sık idrara çıkma gibi şikayetler olabilir. Bu şikayetleri azaltmanın ve süresini kısaltmanın en etkili yöntemi bol su içmektir. Eğer ameliyat öncesi BPH ile ilgili şikayetler çok uzun süre devam etmiş ve idrar torbasında birtakım değişikliklere neden olduysa iyileşme süreci birkaç ay sürebilir. İyileşme sürecini hızlandırmak için Kegel egzersizlerinden fayda görebilirsiniz.
Nadiren de olsa sonda alındıktan sonra kendi kendinize idrar yapamazsanız tekrar sonda takılır ve 1 hafta sonunda alınır.