Göğüs Deformiteleri
Göğüs deformiteleri sık görülen çeşitleri nelerdir?
Halk arasında en sık bilinen göğüs deformite çeşitleri Kunduracı Göğsü (Pektus ekskavatum) ve Güvercin Göğsü’dür (Pektus karinatum). Diğer deformite çeşitleri ise Poland sendromu, Pektus Arkuatum, Sternal Kleft, Jeune Sendromu, Çıkık Kaburga (Rib Flare) vb. dur.
Fiziki muayene ve radyolojik görüntüleme yöntemi yardımıyla
tanı konur. Tanı konulduktan sonra hastalığın durumuna göre uygun tedavi
yöntemleri belirlenir.
Göğüs deformitelerinin psikolojik ve sosyal etkileri
nelerdir?
Göğüs duvarı deformitesi ciddi estetik bozukluğa neden olabilir. Rahatsız edici bir durumdur. Hasta bu görüntüden şikayet eder. Psikososyal semptomlara yol açar. Sosyal aktivitelere katılmakta güçlükler oluşur. Hasta olayın farkındadır. Genellikle utangaç, içe kapanık ve yalnızdırlar.
Göğüs deformitelerinde ameliyatsız çözüm söz konusumudur?
Hastada duruş bozukluğu için postür egzersizleri de uygulanmaktadır. Yine solunum egzersizleri yapılması önerilmektedir. Açık cerrahiden önce düşünmemiz gereken minimal invaziv kapalı cerrahi teknikleridir. Bu tekniklerden en sık kullanılan Nuss Yöntemi (Pektus Ekskavatum) diğeri ise Abramson Yöntemi (Pektus Karinatum) dir.
Nuss Yöntemi ve Abramson Yöntemi ile yapılan ameliyatlarda;
hastalar 1 hafta sonra normal yaşantılarına dönebilir. Spor yapmalarında veya
Askerlik görevlerini yerine getirmelerinde sorun oluşmamaktadır.
Özellikle ağır deformitesi olan, Kondromanubriyal Deformite veya akciğer ya da kalbe ciddi bası olduğu durumlarda öncelikle Açık Cerrahi işlem tercih edilir. Çocuklar için en uygun ameliyat yaş aralığı 5 ile 8 olup, kardiyopulmoner fonksiyon bozukluğu gibi durumlarda daha erken yaşta yapılır.Özetleyecek olursak açık veya kapalı Cerrahi Tedavinin amacı; Şekilsel bozukluğu (deformiteyi) ortadan kaldırmak. Toraksın normal gelişimine izin vermek, sternumun akciğer ve kalbe baskısını engellemek, postürü düzeltmek, hastanın psikolojik problemleri ortadan kaldırmaktır.