Ana Sayfa
Sağlık Rehberi
Diyabet ve Beslenme
28 Mart 2022 Pazartesi

Diyabet ve Beslenme

Diyabet pankreastan salgılanarak kan şekerinin kullanımını düzenleyen insülin hormonu salgısının tamamen veya kısmen yetersizliği yada eksikliği sonucunda meydana gelen hiperglisemi ile karakterize karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasının bozulduğu bir hastalıktır. Yanlış besleme, hareketsiz yaşam, fazla kilolar gibi birçok sebebe bağlı olarak diyabet prevelansı günbegün artmaktadır. 1921 yılından itibaren diyabet tedavisinde Frederick Banting ve Charles Best’in bulduğu insülin kullanılmaya başlanmıştır. Bu sebeple diyabet hastalarına ışık tutan Frederick Banting’in doğum günü olan 14 Kasım, Dünya Diyabet Günü olarak kabul edilmiştir.

Diyabet hastası bireylerin hayat kalitelerinin artırılması beslenme, fiziksel aktivite, tıbbi tedavi ve eğitimden oluşan dört temel unsura bağlıdır. Diyabet;

Çok su içme

Sık idrara çıkma

Çok yemek yeme

Görmede bulanıklık  gibi karakteristik semptomlarla ortaya çıkabilir .

Diyabetin iyi kontrol edilememesi tansiyon ve kan yağlarının yükselmesine, böbrek hasarlarına, görme problemlerine ve daha birçok soruna yol açar. Bu sebeple beslenme tedavisine özen gösterilmesi gerekir.

Diyabette Nelere Dikkat Edilmeli?

İlk olarak kilo fazlalığınız varsa mutlaka kurtulun. Obezite özellikle tip 2 diyabet için en yüksek risk faktörüdür .

Besin ögelerinden çeşitli beslenmeye dikkat edin. Eğer karbonhidrat içeriği yüksek bir besin tüketiyorsanız yanında bir protein kaynağı ile onu zenginleştirmeye çalışın. (örn:meyve +süt )

Az yağlı beslenin. Çünkü kan yağları yüksekliği kalp damar hastalıkları riskini arttırır. Özellikle doymuş ve trans yağlardan kaçının .

Şeker ve şekerli besinlerden uzak durun. Bu besinler kan şekerinin bağırsaklardan hızlı emilmesine ve çok çabuk yükselmesine sebep olur  .

Posalı yiyecekler tüketin. Posa bitkisel yiyeceklerde bulunan karbonhidratların sindirim sisteminde parçalanmayan bölümüdür. Zayıflamak isteyenlerde tokluk hissi sağlamanın yanında yemekten sonra kan şekerini daha yavaş yükseltir

Glisemik indeksi düşük besinler tercih edin. (Glisemik indeksi düşük besinler :yulaf,tam buğday ekmeği, sebzeler, kuru baklagiller, süt ürünleri vb. )

Havuç, patates, pirinç, beyaz ekmek gibi kan şekerini hızlı yükselten besinlere diyetinizde yer vermeyin.

Az az, sık sık beslenmeye dikkat edin. Uzun süreli açlıklar hipoglisemiye sebep olabilir.

Son olarak mutlaka günlük hayattaki fiziksel aktivitenizi arttırın. Bu sayede kolesterol ve trigiliserit düzeylerini dengede tutar ve vücut ağırlığını kontrol altına alabilirsiniz.

Dyt. Eda MANCOĞLU
Editor
Umut Tapar

umuttapar@bhtclinic.com.tr

0850 811 3400
28 Mart 2022 Pazartesi
Sağlık Rehberi