Ağız Kokusu
Ağız Kokusu, dünyanın her yerinde insanların ortak problemi olan, bireylerin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyen, rahatsızlık verici ciddi bir sağlık sorunudur. Halitozis olarak da adlandırılan ağız kokusu; hem kişiyi, hem de çevresindekileri rahatsız eden nefesteki kötü kokudur. Burun yoluyla çıkan hava da halitozisdir.
Sosyal ve iş yaşantımızda da karşımıza çıkan ve hayatı olumsuz yönde etkileyen önemli bir problemdir. Kötü ağız kokusu, kötü oral hijyen, oral kavitedeki bir hastalık ve tedavi edilmesi gereken ciddi bir sistemik hastalığa bağlı olabilmektedir.
Diş çürükleri ve periodontal hastalıklardan sonra, diş hekimlerine yapılan en sık başvuru nedeni ağız kokusudur.
Kısa ya da uzun süreli de olsa halitozisin etkilediği kişiler için psikolojik ve sosyal açıdan büyük sıkıntılar söz konusu olmaktadır.
Yapılan çalışmalarda, halitozis prevalansı %15 ile %50 arasında değişmektekdir. Yetişkinlerin en az %50’sinde hayatlarının bir döneminde özellikle sabah kalktıktan sonra, ağız kokusu görülür. Yaşla birlikte ağız kokusunun yoğunluğunda bir artış olmaktadır.
Ağız Kokusunun Nedenleri
Patolojik olarak ağız kokusu 5’e ayrılır.
1- Dil sırtı ve ağız içi kaynaklar,
2- Hava yolu,
3- Gastroözefajiyal,
4- Kan gazları ve nefes,
5- Subjektif kaynaklar.
Ağız Kokusuna Sebep Olabilecek Diğer Nedenler
Fizyolojik ağız kokusu ise doğal olan ve sabah kokusunun da dahil olduğu kokudur. Ağız kokusu, birçok nedene bağlı olarak oluşabilen oldukça yaygın bir sorundur.
Bazen bademciklerin iltihaplanması, ağız kokusuna da neden olabilmektedir. Bademcikler üzerinde biriken beyaz renkli, irin dolu şişlikler kokuyu ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca, burun, boğaz veya sinüslerde oluşan enfeksiyon veya iltihap da ağız kokusuna yol açabilmektedir.
Yapılan araştırmalara göre, ağız kokusu vakalarının % 90’ından fazlasında koku, ağızdan, boğazdan ve bademciklerden kaynaklanmaktadır. Çoğu zaman geçici bir durum olan ağız kokusu, mide veya sindirim sistemi problemleri nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. Hemen hemen herkesin arada sırada yaşadığı bir problem olsa da, dişleri düzenli olarak fırçalama, diş ipi kullanma ve gargara ile ağzı duruladıktan sonra genellikle durum düzelmektedir.
Sigara ve benzeri tütün ürünleri ağız kokusuna neden olabilmektedir. Ayrıca dişeti hastalığı durumunda dişeti şişkinliğini artırabilmektedir. Bu da ağız kokusuna sebep olan başka bir durumdur.
Düzenli olarak dişleri fırçalamamak ya da diş ipi kullanmamak, zamanla dişlerin arasında parçacıkların birikmesine neden olmaktadır. Bu durumda da ağız kokusu için kaçınılmaz bir sonuçtur. Dişler düzenli olarak fırçalanmıyorsa, bakteriler hızla üreyebilmektedir. Düzenli veya uygun şekilde temizlenmemiş protezlerde ayrıca, ağız kokusu oluşturan bakterilere katkıda bulunabilmektedir.
Ağız Kokusu Nasıl Tedavi Edilir?
Ağız kokusu, toplumun çoğunluğunu etkileyen sıkıntılı bir durumdur. Diş hekimlerinin doğru teşhis ve tedavisi ile bu durum kolaylıkla ortadan kalkabilmektedir. Ağız kokusuna sahip olan bireyler öncelikle belirli basamakları yerine getirmelidir. Ağız kokusu tedavisi sırasında başlıca olanlar sigarayı bırakma ve kötü nefes kokularına neden olan gıdalardan kaçınarak, kötü beslenme alışkanlıklarını değiştirmek, uygun diş hijyeni, gargara gibi uygulamalar olabilir. Diş aralarında biriken parçacıkların diş ipiyle temizlenmesi bu kullanımın sürekli ve devamlı olması da oldukça önemlidir. Aynı zamanda dil temizliği sanılanın aksine en az diş temizliği kadar önemli bir olaydır. Bu nedenle dil bakımını yapmak kötü kokuların önüne büyük oranda geçmektedir.
Bir başka koku sebebi ağız kokusudur. Yetersiz sıvı alımına bağlı olarak ya da tükürük salgılanmasını azaltan hastalıklar ve bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar ağız kokusuna sebebiyet vermektedir. Diyet veya oruç tutma durumunda yetersiz sıvı alımı bununla beraber açlığa bağlı olarak da vücuttaki yağ-protein-minerallerin enerji olarak kullanılmaya başlaması sonucu ortaya çıkan birleşenler ağız kokusuna neden olabilmektedir.
Kötü nefes ya da ağız kokusu olarak bilinen hastalık kronik ya da geçici olabilir. Bunun için ağız kokusu bütün önlemleri almanıza rağmen geçmiyorsa sindirim sistemi başta olmak üzere diğer sağlık sorunlarından kaynaklanabilir ve mutlaka doktorunuza başvurarak sorunun asıl kaynağını belirlemeniz gerekmektedir.
Geçmeyen Ağız kokusu için bir diş doktoruna başvurabilirsiniz.
Sağlıklı Günler.