25 Temmuz 2024 Perşembe
Böbrek Taşı Olanlara Diyet Önerileri
Böbrek Taşı Olanlara Diyet Önerileri
Sodyum içeriği düşük besinler tercih edilmelidir. Paket ürünlerinin etiketlerini muhakkak okuyup sodyum/tuz içeriklerine bakılmalıdır.
Etiket okurken; tuz, sodyum, benzoat, disodyum veya monosodyum besinler tercih edilmemelidir. Yemekler ve ekmekler tuzsuz tercih edilmelidir.
Beslenmede kalsiyum kaynakları arttırılmalıdır.
Günde 2.5-3 litre su tüketmeye özen gösterilmelidir.
Günde 2 porsiyon meyve ve 3-4 porsiyon sebze tüketimi eklenebilir.
Kabak, lahana, marul, brokoli, Brüksel lahanası, kara lahana, kırmızı/ sarı biber, mısır, yeşil fasulye, karnabahar, havuç, çiğ domates, enginar, kuşkonmaz, kereviz, turp, salatalık gibi sebzelere beslenmede yer verilmelidir.
Süzme peynir, lor peyniri, çökelek, kefir, yoğurt, Hindistan cevizi sütü, muz, ananas, çilek, kavun, üzüm, tarçınlı sade elma, şeftali, erik, limon, portakal ve evde yapılmış meyve sularıyla, limonatalar beslenmeye eklenebilir. (evde yapılan limonata/ meyve suyuna şeker çok az
eklenmelidir. Şeker yerine doğal tatlandırıcı da eklenebilir.)
Yulaf ezmesi veya kepeği, kinoa, mısır, kabuklu kuruyemiş içermeyen granola beslenmeye eklenebilir. Yulaftan ekmek/ kurabiye yapılabilir.
Kalsiyum kaynaklarının beslenmeye eklenmesi olumlu etki yaratacaktır. Kalsiyumdan zengin besinler: Süt, laktozsuz kefir (meyveli olanlar tercih edilmesin), düşük sodyumlu peynir, taze mozarella, İsviçre/ keçi/ İtalyan peynirler, yoğurt, chia tohumu, nohut, pişmiş brokoli, lahana,
kuru kayısı, kalsiyumla zenginleştirilmiş meyve suyu Barbunya, maş fasulyesi, börülce, nohut, mercimek, kırık bezelye gibi baklagilleri akşamdan suda bekletip kabukları ayrılarak pişirilebilir.
Filizlendirme işlemi yaparak da daha besleyici hale getirilebilir.
25 Temmuz 2024 Perşembe
Sağlık Rehberi
İlgili Hekimler