Yürüme Robotu Sağlığın Hizmetinde
Yürüme Robotu Hangi Faydaları Sağlar?
Yürüme robotu hastalarda yürüyüş yeteneğinin tekrar kazanılması, geliştirilmesi ve tedavi süreçlerinin hızlandırılması için kullanılıyor. Robot yardımlı bu terapi cihazı sayesinde, bacakların eller ve kollarla koordineli olarak normal yürüyüş düzenine geçmesi, bacaklar arası yük aktarımının kontrollü olarak sağlanması ve unutulmuş/silinmiş olan yürüme hareketinin beyne veya omurilikteki refleks merkezine yeniden öğretilmesi hedefleniyor.
Yürüme Robotunun Geleneksel Tedavi Yöntemlerinden Farkı Nedir?
Geleneksel tedavide paralel barlara tutunarak ayakta kalmak için yoğun çaba sarf eden hastalar, ellerini ve kollarını yürüme ile birlikte koordineli olarak hareket ettiremiyor. Yürüme robotunda ise hastalar yorulmadan tedavi sürecine katılabiliyor ve yürüme fonksiyonunu elleri ve kolları ile normal seyrinde koordine edebiliyor.
Klasik fizyoterapi yöntemlerinde birden fazla fizyoterapist hastaya eşlik ederken, yürüme robotunda sadece bir personelin hastayı cihaza bağlaması ve takip etmesi yeterli oluyor.
Robotik rehabilitasyon sırasında hastanın önceki bulguları ve o andaki bulguları izlenebiliyor. Kas kasılmaları tek tek tespit edilebiliyor ve tespit edilen yerlerdeki sorunlar için aparatlar, botoks uygulamalar gibi tedavi yöntemleri uygulanabiliyor.
Yürüyüş sırasında hasta karşısındaki ekrandan kendi simülasyonunu izleyerek hareketlerini kontrol edebiliyor ve tedavi protokolüne bağlı olarak hazırlanan farklı eğitim programlarını uygulamaya çalışıyor. Bu sayede hastanın tedavi sürecine aktif katılımı sağlanıyor. (merdiven çıkma, yokuş aşağı veya yokuş yukarı yürüme, doğa yürüyüşü vs.)
Yürüme Robotu Hangi Hastalar için Uygun, Kimler Cihazdan Fayda Görebilir?
Yürüme robotu; hemipleji, parapleji, CP, SVO, parkinson, travmatik beyin ve omurilik yaralanması, spinal cord yaralanması, multipl skleroz, inme-felç, beyin damar tıkanıklığı, beyin kanması, beyin hasarı, beyin hastalıkları (tümör, ameliyat vs.), geriatrik yürüme denge bozuklukları, kalça artroplastisi, ampütasyon sonrası protez takılması gibi ortopedik ve/veya norönal rahatsızlıklara sahip hastalar için uygun.
Yürüme Robotu Hangi Hastalarda Kullanılmıyor?
Robot; hipertansiyonu, hipotansiyonu, şiddetli osteoporozu, yeni SVO’su, dolaşım problemi, ileri derece alt ekstremite orantısızlığı olan hastalar ile şiddetli atetoidi olanlar, oturma dengesini sağlayamayanlar, gebeler ya da gebelik şüphesi olanlar için uygun değil.
Yürüme Robotun Boy ve Kilo Sınırı Nedir?
Yürüme robotu en fazla 140 kg ağırlığında ve 2 metre uzunluğundaki hastalar için uygun.
Çocuk Hastalar Yürüme Robotunu Nasıl Kullanıyor?
Çocuk hastaların robotu kullanımı sırasında ayrı bir aparat gerekli değil. Tek bir ortez ile hem yetişkin hem de pediatrik hasta almak mümkün oluyor. Uyluk kemiği boyu 20 cm ve üzeri olan uygun profildeki her hasta cihaza alınabiliyor.
Önerilen bir Seans Süresi Nedir?
Minimum 20 dakika maksimum 45 dakika seans süresi öneriliyor. Vakanın periyodik olarak takip ediliyor ve buna uygun seans sayısı düzenleniyor.